Avrupa’da müzik denildiğinde ilk akla gelen kentlerden birisi olan Viyana’dayız… Keyifli bir Viyana Kuşatması’na hazır mısınız?
Mozart ve Schubert gibi müzik dehalarına ev sahipliği yapmış, tarih ve sanat diyarı kabul edilebilecek, atalarımızın 2 kez kuşatmasına rağmen, tarihi dokuya zarar vermeden ele geçirme isteğiyle aceleci davranmadıkları için zaman kaybederek 2 kez başarısızlıkla döndükleri şehir Viyana… Günümüze kadar hiçbir bombardıman ya da saldırıda yıkıma uğramadan geçmişten günümüze tarihi taşımıştır Viyana… Ayrıca İstanbul’un da kardeş şehridir.
Avusturya’nın 9 eyaletinden birisi olan Viyana aynı zamanda başkenttir ve 1.7 milyonluk nüfusuyla ülkenin en büyük kentidir. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan Viyana, Avusturya için politik, ekonomik ve kültürel bir merkez durumundadır. 23 bölgeden oluşan Viyana’da bu bölgelerin isimlerinin yanında 1’den 23’e kadar numaraları da vardır.
Kent, gelişimini büyük oranda coğrafi konumuna borçludur. Orta Avrupa’nın en büyük kentlerinden birisi olan Viyana, Kuzeydoğu Alplerinin alçaldığı bölgede Tuna Nehri’nin güneyinde bulunur.
Sanki tarihin yorgunluğunu dinlenerek atmaya çalışan sakin bir şehirdir Viyana… Hareketli ve eğlenceli bir tatil beklentisindeyseniz Viyana’ya gitmeniz pek uygun olmaz. Bunu bir kültür gezisi olarak görmelisiniz.
Avrupa’daki diğer büyük kentlerin aksine, merkez de dahil olmak üzere Viyana’nın yarısı yeşil alanla bezenmiştir. Çok sayıda park, bahçe, çimenlik alanla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca kentin üçte biri koruma altındaki bölgelerden ve sit alanlarından oluşur.
Özellikle Viyana’nın müzik kültürü, dünyaya nam salmıştır. Klasik müzik çok daha fazla ön plânda olsa da kentte rock, caz, pop ve daha birçok müzik tarzı hayat bulur.
Resmi dili Almanca olan kentte İngilizce konuşan insanlarla karşılaşabilirsiniz. Ama buna hiç ihtiyacınız yok. Çünkü zaten çok sayıda Türkçe konuşan insan var.
VİYANA’DA GEZİLECEK YERLER
Schönbrunn Sarayı: 1400 odalı görkemli saray.
Hofburg: Şimdi müze olan tarihi İmparatorluk Sarayı.
Kunsthistorisches Museum: Dünyanın en iyi sanat koleksiyonunu bulunduran müze.
Staatsoper: Dünyanın opera merkezi olarak kabul görüyor.
Museumsquartier: Birçok müzeyi barındıran binalar topluluğu.
Belvedere Sarayı: Bahçeleriyle ünlü.
Stadtpark: Harika bir park.
HAYAT KURTARAN BİLGİLER
Araç kiralar ya da aracınızla giderseniz, park konusunda dikkatli olun. Tüm parklar ücretli. Para ödemek için Otomata gidene kadar aracınız çekilebilir.
Acil Yardım: 112
Ambulans: 144
Polis İmdat: 133
İtfaiye: 122
75 Euro’nun üzerindeki alışverişlerinizde bir form doldurup vergi iadesi alabiliyorsunuz. Birçok markette poşetler para ile satılıyor. Yanınızda poşet ya da çanta bulundurun.
SCHÖNBRUNN SARAYI
1960’lardan beri Viyana’yı ziyaret eden turistlerin cazibe merkezi olan Schönbrunn Kraliyet Sarayı, 1744-1749 yılları arasında imparatoriçe Maria Theresia tarafından yaptırılmıştır. 1569’da, Kutsal Roma İmparatoru Maximilian II, bir tepenin altında Viyana nehrinin büyük bir su ovasını satın alır. Ovanın önceki bir sahibini 1548’de bir konağı dikmiş olduğu Meidling ve Hietzing’in arasında yerleştirir. İmparator, eskrim yapılması için alana, sülünler, ördekler, karaca ve damızlık domuzu ve eğlenceli avlanma bölgesi olarak hizmet vermesini için emreder. İmparator I. Karl 1918’de tahtı bıraktığını bildiren Habsburg Hanedanı hakimiyetine son veren anlaşmayı burada imzalamıştır. Schönbrunn Sarayı Avrupa’nın en güzel saraylarından biridir.