Marakeş, Fas Krallığının ortasında yer alan, başkent Rabat’tan sonra Kazablanka ile beraber ülkenin önemli ve büyük şehirlerinden bir tanesidir. Konum itibariyle şehir Atlantik ve Fas arasında önemli bir geçiş noktası durumundadır.  Arapça adı “مراكش “ Murrākush olan şehirin adı, “Kırmızı Şehir” anlamına gelmektedir. Ayrıca Berberi dilinde şehrin adının anlamı “Tanrının Ülkesi”(Mur(n)akush) anlamına da gelir. Şehir, Fas’ta Marakeş- Tensift-El-Haouz bölgesinin başkenti olma özelliğine sahiptir.

Temel olarak, sekiz yüz yıldan fazla bir geçmişe sahip plan Marakeş, “Medina”(Eski Şehir)  –eski ve tarihi bölge olan- ve Fransızlar tarafından kolonizasyon döneminde inşa edilmeye başlayan “Yeni Şehir” olmak üzerek ikiye ayrılmaktadır. Eski kent merkezi olan “Medina’nın” çevresi bu gün hala surlarla çevrili olup, şehre giriş surların farklı bölümlerinde bulunan kapılardan yapılmaktadır. UNESCO tarafından bölgedeki kültürel yaşamı devam ettirmek için koruma altına alınan, Marakeş’in en önemli merkezlerinden biri olan “Jamma El Fna” meydanı bu surların içinde yer almaktadır. Günün her saatinde çok hareketli olan bu meydan aynı zamanda Medina’nın yani Eski Şehir’in kalbi olarak nitelendirilmektedir.  

1,5 milyonu aşkın nüfusu olan şehir, benzersiz mimarisi, tarih ve kültürü, hareketli yaşamı, lezzetli Fas mutfağından yemekler sunan restoran ve seyyar satıcıları, Kapalıçarşı’yı andıran çarşı ve pazarları, kuyumcuları ve Fas el sanatlarına ait pek çok ürün satan dükkanlarıyla özellikle yabancı turistler için çok önemli bir cazibe merkezidir.    

Genellikle kışın bile çok fazla soğuk olmayan şehirde, kışın gündüz sıcaklık 20 derece civarındadır. Fakat geceleri bu sıcaklık çok aşırı düşmektedir. Bu nedenle şehri ziyaret eden turistlerin yanlarında giymek için kalın kıyafetler bulundurmaları iyi olur. Genel olarak Fas’ta ana dil Arapça olmasına karşın uzun yıllar Fransız sömürgesi olmasından dolayı, Marakeş’te dahil olmak üzere ülke genelinde aygın olarak konuşulan dil Fransızcadır. Bu nedenle Marakeş sokaklarında dolaşırken sokak tabelalarının üzerinde ve resmi dairelerde Fransızcaya rastlamak mümkündür. Ayrıca, genel olarak Fas’ta Türkler sevilmekte ve halkın büyük bir kesimi Atatürk’ü tanımaktadır.